MENÜ

Gitarfan

Röviden a gitárról :

A gitár

 

A gitár a húros hangszerek, ezen belül a pengetős hangszerek családjába tartozik. Megszólaltatása pengetővel, valamint az ujjakkal történik. A gitárok általában hat húrosak, ezek hangolása E, A, d, g, h, e. A gitár húrok nagy része kvart távolságra van egymástól, kivétel a g-h, ami nagyterc, így a gitáros több mint három oktáv hangterjedelmet használhat.

 

 

Gitárok napjainkban

A gitárkészítés napjainkban már tömeggyártásban történik bár a kézműves hangszerkészítés hagyományai továbbra is fellelhetjük rajtuk. A gitárok fejlődése napjainkban is töretlen ütemben folyik hiszen a zenészek és a tervezőmérnökök egymással együttműködve próbálják kiaknázni a hangszerben rejlő, minden lehetőséget. Jó példa erre az elektromos gitárok megjelenésében úttörő szerepet vállaló Leo Fender, aki rádiómérnök tudását kamatoztatva vett részt a mágneses hangszedő kifejlesztésében, illetve a zenész Les Paul, aki saját zenei elvárásainak megfelelően alakította ki kedvenc hangszerét.

Sokféle formájú, húrozású, működési elvű gitár létezik, bár változatosságuk ellenére bizonyos vonásaikban megegyeznek. A gitár minden esetben rendelkezik egy hangszertesttel, valamint egy ebből kiinduló nyakkal aminek végén a hangszer feje található a hangolókulcsokkal egyetembe. A gitárok húrjai a nyereg és a húrláb között feszülnek, közel a nyakon végighúzódó fogólaphoz, melyen érintők sorakoznak.

 

A klasszikus gitár

 

 

 

A basszusgitár

 


 

 

 

Az elektromos gitár

 

A Steel gitár

 

 

 

A Warr gitár

 

 

 

 

 

 

 

 

Hírek

  • Figyelem !
    2010-11-24 18:14:43

    Tabok kezdőknek,haladóknak és profiknak !!

Szavazás

Szerinted milyen az oldal ?
Szuper
Rossz
Van rajta mit fejleszteni
Nagyon jó
Asztali nézet