MENÜ

Gitarfan

Néha jól jöhet egy-két hasznos tanács !

 

Hogyan hangoljuk be a gitárt ?

Nem csupán a kezdő gitárosoknak kell tudniuk hangolni. Erre az egészen egyszerű lépésre mindenképpen szükség van, ha nem akarjuk, hogy hangszerünk totálisan hamisan muzsikáljon.

A gitárt általában felülről a második húron hangoljuk be, ez az "A" hang. Ezt a bizonyos "A" hangot egészen egyszerűen meg lehet szerezni - nem is gondolná az ember!

A legegyszerűbb mód, ha keresünk egy teljesen hétköznapi vonalas telefont, ennek felemeljük a kagylóját, és az abból jövő tárcsa hang lesz az a hang, amit keresünk. Ha bármilyen oknál fogva ilyet nem tudnál előszedni, akkor szinte bármelyik midi programmal egyszerűen elő lehet csalni amit keresel. A legjobb persze, ha van egy hangológéped, de ilyet, főleg a kezdeti gitáros időkben, még nehezebb lesz találni.

Lássunk neki a hangolásnak

Kézben tartva a gitárt, fentről a második húrt kell beállítani pontosan az imént megkeresett "A" hangra. Ha ez már megfelelő, haladhatunk tovább. Ehhez képest hangoljuk az összes többi húrt. A gitár nyakán vannak pöttyök: vagy az elején, vagy felül, típustól függően. Az első ilyen pöttynél kell végigmenni a gitáron.

Lefogjuk tehát az első pöttynél lévő, felülről második húrt, aminek az "A" hangja lesz. A következő hangnak lefelé ugyenilyennek kell lennie. Ha a következő hang mondjuk mélyebb, akkor a húrhoz tartozó hangolókulcsot el kell kezdeni felfele tekerni, és újra megpróbálni. Ha a két hang azonos, haladhatunk a következőre. Amit most hangoltunk fel, meg kell fogni ugyanott, és az ezt követőnek már ilyen hangot kell beállítani.

Aprócska trükk

A soron következő húr egy csöppet trükkös. Ezt már nem az ötödik, hanem a negyedik helyen kell lefogni. A módszer hasonló, mint eddig, csak "eggyel" arrébb vagyunk. Ezután visszamehetünk az ötödikre, és behangolhatjuk a következőt. Ha kicsit túlhúztuk, semmi gond, engedjünk rajta.

Már csak egy lépés


Végül pedig a legalsó húr, ami kimaradt az elején: ezt szintén az ötödik helyen kell lefognunk, és már el is végezhetjük a hangolást. Ha befejeztük, haladjunk fentről lefelé az összes húron, és ne feledjük, hogy az egymás mellett lévőknek azonosan kell szólniuk.

 

A gitár tisztítása

Ha arra kerül sor hogy a gitárunkat meg kell tisztítani, akkor ne használjunk vizes vagy nedves kendőt mert a gitárnak nem tesz jót mert ha víz éri akkor megrepedezik és örökre elhangolódik, szóval csak száraz kendőt használjunk  pl. szemüvegtörlő is megteszi , nagyon szépen lehoz minden foltot !

 

A gitár hangolása

 

Miért van szükség a cserére? A húrok különfélék, de jelen esetben fémből vannak és éppen ezért korrodálódnak egyrészt a levegő miatt is, másrészt meg ugye játszunk rajta, az ujjunk sem tiszta, száraz. Éppen ezért folyamatosan romlik a húrok minősége. Lehet is érezni, ha a kezünket végighúzzuk rajta, hogy egyre érdesebb a felületük. Ez ugye játszani sem jó, és a hangját is rontja.  Ha mondjuk fellépésünk van , érdemes előtte kicserélni vagy átnézni a hútokat mert ha előadás közben szakad elaz nem vallami jó dolog ! Na térjünk a lényegre !

Kezdjük a húrok leszerelésével !

A húrokat a gitáron lévő kulcsokkal kell egyre inkább lehangolgatni, letekerni, hallatszik, hogy egyre lazábbak, hogyha elég laza lesz a húr, egy idő után már le lehet kapni két kézzel is, nem muszáj tekergetni. Ha elég laza már a húr, a testen átmenő kis pöcköket kell megrántani - és ezt a kis pöcköt ilyenkor ki lehet venni. A pöcökben a húrt az tartja, hogy a húrnak a végén van egy kis tartó gyűrű. Belül a gitárban ennek a húrnak a vége belemegy egy horonyba és a tartógyűrűn megakad. Ez sokkal jobban megfeszíti, mintha csak oda lenne hurkolva valamivel. Kövessük ezt a metódust, és ugyanígy szedjük le a többi húrt is.

A húrok felszerelése !

A megvásárolt húrkészletben egymás után, megfelelő sorrendben vannak a húrok, úgy, ahogy fel kell őket szerelni. Lehet érezni is, hogy melyik az első, amely a legvastagabb. Mindig ezzel kell kezdeni, ugyanist azt nem szabad elfelejteni, hogy amikor a gitárt lehúrozzuk, akkor a gitár megszabadul egy hatalmas adag nyomástól, és a fa ilyenkor kiegyenesedik. Ha elkezdem húrozni, gyakorlatilag újra összehúzom az egészet, tehát éppen ezért illik a legvastagabbal kezdeni.
Megfogom a húrt, illetve a kis pöcköt, ami ezt tartja. Bedugom a gitárhúrt a lukba, ráteszem a pöcköt és benyomom a lukba - benyomott állapotban egy kicsit visszahúzom a húrt azért, hogy teljesen ráüljön. Figyeljünk arra, hogy függőlegesen ne húzzuk tovább, mert akkor a pöcök ebben az állapotában még könnyedén kijön a helyéről. Az első, felső legközelebbi hangoló kulcsba fűzzük bele, húzzuk meg, és kezdjük el szépen tekerni - ez meggyorsítható bizonyos kütyükkel, ezeket általában elektromos gitárnál szokták alkalmazni. Arra kell figyelni, ah húrozunk, folyamatosan tekeredik fel, és ezért ügyelni kell, hogy ne össze vissza tekeredjen fel, hanem egyfajta spirálban - pontosan azért, mert máskülönben, akár napokig, hetekig el fog hangolódni a gitár.

 

 

 

 

 


 

Hírek

  • Figyelem !
    2010-11-24 18:14:43

    Tabok kezdőknek,haladóknak és profiknak !!

Szavazás

Szerinted milyen az oldal ?
Szuper
Rossz
Van rajta mit fejleszteni
Nagyon jó
Asztali nézet